Sevärdheter i Växjö

  • Museiparken

Här ligger såväl Utvandrarnas Hus som Smålands museum och Sveriges glasmuseum, och här finns både temporära som permanenta utställningar av kända glaskonstnärer, formgivare och konstnärer.

  • Växjö Art Site

Ett konststråk som har funnits sedan 2008, och som inkluderar den så kallade “Glasgatan” som tar besökaren med på en tur runt några av stadens sjöar. Det är Växjöborna själva som röstar fram de konstverk som ska presenteras längs vägen .

  • Domkyrkan

Med anor från 1100-talet och en av Smålands mest besökta platser, bland annat tack vare det unika altarskåpet av glas och metall, signerat glaskonstnären och formgivaren Bertil Vallien.

  • Linnéparken

Parken är designad av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell, och här kan man bland annat lyssna på utomhuskonserter och sjunga allsång på somrarna.

  • Leksaksmuseet

Sveriges första leksaksaffär startades 1866, och i museet visas träleksaker som tillverkats i bygden allt sedan startskottet. Här finns också en fin fotoutställning samt en separat utställning om nobelpristagaren och författaren Pär Lagerqvist (som hade sina rötter i trakten).

  • Helgö

Mitt i Helgasjön ligger Helgö, ett vackert naturreservat med mycket varierande vegetation. Här finns bland annat ett flertal moss- och lavarter samt ett rikt och varierat fågelliv, men även en rik kulturhistoria som visar sig genom stenrösen, stensättningar, hällkistor och rösen. Här finns gott om stigar och allmänna grillplatser.

Sevärdheter i Växjö
Gå till toppen
zakra