Småländsk kuriosa

– Carl von Linné blev först med att katalogisera världens alla blommor i ett särskilt system. Han räknas därmed som en av Sveriges främsta vetenskapsmän, och har bland annat givit namn åt Smålands landskapsblomma “Linnea”.

– Smålands landskapsdjur är den sällsynta och nästintill utrotningshotade uttern.

– I boken “Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” skrev författarinnan Selma Lagerlöf om hur Sankte Per skapade Småland (och hur han misslyckades).

– Mer än 50% av Smålands yta är täckt av granskog, men landskapet är också det mest sjötäta i Sverige.

– Större delen av Småland ligger på det som kallas för Sydsvenska höglandet, vilket kan liknas vid en platå som sticker upp likt ett bord, och som ligger något högre än det omkringliggande landskapet.

– De västra delarna av höglandet är bland de regnigaste i delarna av landet, med kraftiga skyfall och åskväder och varma, torra vindar vid kusten.

– Tack vare de varm, torra vindarna är områdena kring Kalmar, Öland och Gotland bland de varmaste och soligaste platserna i Sverige.

– Sydsvenska höglandet drabbas inte sällan av frost, med ett klimat likt det i Norrlands inland.

– Många smålänningar satsar på djuruppfödning istället för att odla på grund av det speciella klimatet.

– Motorvägarna E4 och E22 går tvärs igenom detta vackra landskap, likväl som flertalet järnvägslinjer.

– Sveriges längsta bro mäter 6 kilometer, heter Ölandsbron och går mellan Kalmar på fastlandet och ön Öland.

– Begreppet “snål som en smålänning” kommer från tiden då det småländska folket var ett fattigt folk och noga fick vända på varenda slant.

– Traditionen med att smälta kvartssand till glas har mynnat ut i de många glashyttor och glasbruk som fortfarande finns i Småland.

– Skogen är en allt viktigare källa för smålänningarna, vilket medfört att fabriker som tillverkar husdelar och möbler har blivit allt vanligare (Myresjöhus, Elitfönster, IKEA, Hyltebruk m.fl).

– En av de mest kända smålänningarna i världen och kanske i Småland, inte minst i idrottssammanhang, är mångkamparen Carolina Klüft som kommer från Växjö.

– Även sångerskan och artisten Lena Philipsson kommer från Småland, närmare bestämt från Vetlanda, och är känd för att bland annat ha vunnit Melodifestivalen.

– En annan känd smålänning är författarinnan Astrid Lindgren, vars nöjespark “Astrid Lindgrens värld” började byggas redan 1981 strax utanför Vimmerby.

– Ön “Blå jungfrun”, som ligger mellan Öland och fastlandet, kallades förr i tiden för Blåkulla, som enligt sägnen lockade häxorna till sig under påsken.

Småländsk kuriosa
Gå till toppen
zakra