Det bästa med Växjö

I Sverige finns det flera städer som är mysiga att bo i, men en av de allra finaste städerna är Växjö. Staden är nämligen belägen mitt inne i de småländska skogarna och det finns flera mysiga sjöar kring staden där det går att bada under somrarna. Därför kommer denna artikel gå igenom de allra bästa sakerna med Växjö.

En stad för fotografer

Växjö är en stad som passar utmärkt för fotografer. Detta på grund av att det finns flera olika historiska byggnader som är perfekta att fotografera och göra motiv av. Två av dessa byggnader är Växjö kyrka och och Kronobergs slott som byggdes under 1500-talet. Slottet byggdes av Nils Dacke och användes under krig förr i tiden för att skydda staden mot artilleri från fienden. Numera är detta utmärkta byggnader att ta bilder på för att sedan rama in och sätta på väggen. Det bästa är också att det går att köpa ramar på internet för en billig peng. På så sätt är fotografi en billig hobby i hela Sverige och inte bara i Växjö.

Lång historia

En annan intressant sak med Växjö är att staden har en lång historia bakom sig, vilken är mycket intressant. Bland annat skapades ett institut för svenska emigranter i staden år 1965. Där finns det gamla böcker och ett arkiv kring de svenskar som emigrerade mellan år 1840 och 1930. Under denna tidsperiod emigrerade nämligen nästan 20 % av den svenska befolkningen, vilket motsvarar 1,3 miljoner människor. De som flyttade reste framförallt till USA, vilket också dokumenterades i de arkiv som finns vid institutet.

Välkänd industri

Växjö är också känt för sin långa industriella historia och det finns flera kända företag som har sina fabriker där. Bland annat har GE Power och Aerotech Telub haft sina fabriker där. Utöver industrin har också flera företag sitt ursprung i staden, varav Fortnox och Visma är två av de som blivit mest kända internationellt.

Utbildningen håller hög klass

Sedan Linnéuniversitet öppnade har Växjö också klassats som en levande studentstad. Universitetet erbjuder nämligen en mängd olika program för studenter från hela Sverige. Dessutom har skolan flera utbyten med utländska universitet, vilket uppskattas av studenterna. På så sätt har Växjö också blivit alltmer internationellt de senaste åren.

Det bästa med Växjö
Gå till toppen
zakra