Växjö har mysiga krogar och Sveriges största vinsamling

Promenaderna i Växjö ger inspiration, stadsmiljöerna är vackra och genuina och det är trevligt att slå sig ner på ett café eller ett fik, det finns också flera mysiga vinbarer som bland annat serverar Appassimento-viner.

Sveriges största vinsamling finns i Växjö

Staden är väl värd sin vikt i guld på den svenska gastronomiska kartan. Här finns restaurangen PM & Vänner som har Sveriges största vinsamling. Restaurangen är en av Skandinaviens främsta vad gäller mat och vin. För den vinintresserade finns det ytterligare två toppdestinationer – Kafé de Luxe och Villa de Luxe. Kafé de Luxe är inhyrt i Snus-Lundgrens byggnad från 1700-talet och fokuserar på närproducerat och grönt – du kan hitta flera franska producenter av naturviner. Det går också att beställa viner hos systerkrogen Villa de Luxe som serverar vedungsbakad pizza.

Appassimento-viner

Appassimento är benämningen på en grupp fruktiga viner som har tillverkats enligt den speciella Appassimento-metoden och härstammar från tillverkare i vindistriktet Valpolicella i Verona, Italien. För att ge Appassimento-vinerna den höga smakkoncentrationen och en mycket karaktäristik sötma skördas druvorna då det blivit höst och utsätts för en grundlig torkningsprocess innan de slutligen pressas.

Det finns flera syskon i Appassimento-skaran, alla har naturligtvis en fyllig och hög smakkoncentration, vi har vinsorter som Ripasso, Recioto, Amarone och varför inte avsmaka en Aristocratico Appassimento Salento – rött, mycket läckert, fruktigt och vanilj-lent vin som bland annat passar till goda och nyttiga pastor eller hälsosam medelhavsmat eller grillat och grytor. Vinet kommer från en prisbelönt vinmakare i Veneto, Enoltalia som fokuserar på att ge kunden maximalt av vinet för pengarna.

Appassimento-metoden

Appassimento kallas också för passito och är en metod för tillverkning av vin där man direkt efter skörd rullar ut stora mattor av halm och bambu i utrymmen som är klimatkontrollerade. Vid torkningen förlorar druvorna nära hälften av sin ursprungsvikt och blir till små russin. Druvornas sockerhalt ökar i processen och det påverkar även alkoholhalten i vinet som gör att den automatiskt blir högre, runt 15%. Det är denna specifika torkningsmetod som skapar den höga smakkoncentrationen i vinet. Detta kan kännas innovativt och modernt men liknande metod fanns redan mer än 2000 år tillbaka i romarriket.

Appassimento-metoden används på flera vingårdar runt om i Italien.

Växjö har mysiga krogar och Sveriges största vinsamling
Gå till toppen
zakra