Cykla i det småländska glasriket

Är du ute efter en skräddarsydd cykelsemester längs den vackra, svenska landsbygden och med naturen och glasbruken som närmsta granne? Då ska du välja att cykla längs den 27 kilometer långa Sydostleden som går mellan Växjö och Simrishamn – Sveriges andra nationella cykelled.

Ledens olika etapper

Cykelleden är totalt 274 kilometer lång och är indelad i sju olika etapper, med möjlighet att cykla en etapp om dagen alternativt slå samman flera etapper, eller om man så önskar – cykla hela leden i ett enda svep. Längs vägen har du chansen att uppleva mängder med olika kulturupplevelser, varierande natur och landskap samt strålande vacker skärgård.

Etapperna

En etapp går mellan Växjö och Tingsryd, är 48, 8 kilometer lång och bedöms som medelsvår när det gäller svårighetsgrad. Räkna med en tidsåtgång på cirka 4,5 timmar.

En annan etapp går mellan Fridafors och Karlshamn, är 31, 2 kilometer lång och bedöms som mycket lätt när det gäller svårighetsgrad. Räkna med en tidsåtgång på cirka 2,5 timmar.

En tredje etapp går mellan Sölvesborg och Kristianstad, är 33, 2 kilometer lång och bedöms som lätt när det gäller svårighetsgrad. Räkna med en tidsåtgång på cirka 3 timmar.

Övriga etapper går bl. a mellan Brösarp-Simrishamn, Karlshamn-Sölvesborg och Kristianstad-Brösarp. Dessa sträckor är mellan 30 – 50 kilometer långa och bedöms som lätta.

Glasriket på cykel

I det småländska glasriket har man tillverkat munblåst glas sedan mitten av 1700-talet. Här finns både bruks- och konstglas i världsklass och möjligheter att se glasugnarna på riktigt nära håll. Glasriket beskrivs ofta som en magisk plats, där den vackra naturen och sanna skaparglädjen bidrar till en oförglömlig upplevelse för besökaren.

I Glasriket finns en tradition av att tillverka munblåst glas sedan flera hundra år, och trots att de olika glasbruken ligger tätt har de alla sin egen tydliga prägel och identitet. Det bästa av allt är att Glasriket håller öppet för besökare året runt, vilket betyder att det går att besöka såväl butiker som utställningar och glasblåsning på såväl Boda Glasbruk som Bergdala Studioglas, Målerås bruk och Orrefors glasbruk med flera hela året.

Också utanför glashyttornas hetta finns en hel del att upptäcka, både för den som är intresserad av kulturhistoria och/eller mat och för den som föredrar shopping eller andra mer fartfyllda aktiviteter. Som exempelvis fiske, dressin, kurser i glasblåsning med mera. För mer information om vad som står till buds i de olika orterna rekommenderas att besöka någon av de turistinformationer som finns i området.

Fler avstickare

För den som vill passa på och njuta av de fina omgivningarna är paddling att rekommendera. Det finns till exempel en fin sträcka som går mellan mellan Ronneby och Karlshamn, med skydd av Karlskronas innerskärgård och enastående vacker natur runtomkring.

Även Knäbäckshusen på Österlen är ett måste för den som befinner sig på cykelleden. Ett minst sagt populärt tillhåll bland annat för surfare, med betande får, kossor och hästar inpå knuten och ett och annat lamadjur ute på hedarna.

Inte långt därifrån ligger Stenshuvud och dess berömda nationalpark som erbjuder varierad och dramatisk natur med en blandning av ängar, lövskog, sandstränder och karga klippor.

Cykla i det småländska glasriket
Gå till toppen
zakra