Ännu mera Småland

För den som väljer att besöka Småland finns det mängder med vackra och spännande saker och ställen att upptäcka och uppleva. Småland är inte bara Sveriges sjörikaste landskap, där det går att paddla, fiska, bada, vandra och cykla, utan också ett rikt kultur- och designlandskap.

Med allt från munblåsta glas till polkagristillverkning, båtutflykter, äventyrs- och sagoparker finns det något för alla åldrar, intressen och plånböcker. Även boende av varierat slag, som hotell, camping, stugor och vandrarhem finns tillgängligt i hela regionen.

Blekinge skärgård

En kombination av skärgård, täta bokskogar och varierad växtlighet är några av de saker som kännetecknar Blekinges vackra skärgård, med en rad vandrings- och cykelleder och med goda möjligheter att utforska skärgården från sjösidan. För den som föredrar att stanna på land går det att besöka Marinmuseet, Blekinge museum och Sjöfartsmuseet, samt ett stort naturreservat/safaripark med viltgående visenter, hjortar och vildsvin. För den musikintresserade är fyradagarsfestivalen Sweden Rock Festival ett måste.

Huseby Bruk

Huseby Bruk ligger cirka 22 kilometer söder om Växjö och erbjuder en högst levande bruksmiljö med anor från 1800-talet. Här kan man bland annat kan besöka det anrika slottet med tillhörande slottspark. I november månad arrangeras en av nordens största julmässor på Huseby Bruk, med traditionellt hantverk och traditionsenlig mat och dryck.

Åsnens nationalpark

Ett stort och mäktigt skogs- och sjölandskap som erbjuder 1873 hektar orörd mark. Nationalparken tillhör Alvesta/Tingsryd kommun och består till 75% av vatten. Hela miljön med skog, våtmarker och vatten bidrar till ett rikt fågelliv med sällsynta arter som havsörn, lärkfalk, bivråk, skäggdopping, grågås, storlom, storskrake med flera.

Listerlandet

En halvö som inte direkt ligger i anslutning till Sydostleden, men som är värt ett besök då den i folkmun kallas “Sveriges trädgård”. Denna imponerande kuststräcka erbjuder enormt vacker natur med långa sträckor kantade av fantastiska stränder, små pittoreska fiskebyar, grönskande kohagarna och gamla, traditionella hus och byggnader.

Bäckaskog slott

Detta vackra slott är beläget cirka 15 kilometer nordost om Kristianstad, mellan Oppmannasjön och Ivösjön. Ett besök här är ett besök i tid och rum, då Bäckaskog slott från början byggdes som kloster under 1200-talet, främst av de så kallade Premonstratensermunkarna. I slutet av 1500-talet var det dock danskarna som tog över bygget, och färdigställde slottet i det skick det är i idag. Slottet användes under många år av bland annat Karl XV som hade det som landställe under sommarmånaderna.

Yngsjö Havsbad

Det här är en härlig och vidsträckt sandstrand med möjlighet att spela minigolf, bygga sandslott och campa i tält eller i små stugor som ligger i anslutning till badet. Här finns också en säsongsöppen kiosk, restaurang och ett mindre hotell.

Ännu mera Småland
Gå till toppen
zakra