Småland och smålänningar

Ursprungligen kommer namnet “Småland” från en sammanslagning av orden små och land, och syftar på “många små land som slagits ihop till ett gemensamt land”. Ordet “smålänningar” har varit känt sedan medeltiden, och enligt sägnen är påhittighet och företagsamhet de mest utmärkande dragen för “en äkta smålänning”.

Småland består egentligen av 13 smålandskap som erbjuder milsvida skogar, vidsträckta ängar, inbjudande badsjöar, vackra vandringsleder, rik kultur och blomstrande småföretagaranda. Småland är också känt för att vara hem åt några av Sveriges (och världens) mest kända och omtyckta sagofigurer: Emil i Lönneberga och Barnen i Bullerbyn.

Kända smålänningar

Den kanske mest kända av dem alla är den numera kultförklarade författarinnan Astrid Lindgren. “Mamma” till Pippi, Emil, Ronja, Madicken och alla de andra figurerna som levde sitt liv runt “Katthult i Lönneberga socken, i Småland”, och som på pricken fångar stämningen och levnadsvillkoren i det gamla Småland.

Ytterligare en småländsk författare, denna gång vid namn Vilhelm Moberg, har också blivit vida känd för sina romanfigurer Karl-Oskar och Kristina, som i en romanserie om fyra böcker (som blivit översatta till 42 språk) skildrar parets mödosamma resa och utvandring till Amerika under 1800-talets mitt.

En annan konstnär och skapare av rang är den småländska konstnärinnan Jenny Nyström, som står bakom några av Sveriges käraste traditioner i form av vackert skildrade julkort, bonader, underlägg och textilier av olika slag.

Näst på tur står Amalia Eriksson, a.k.a “polkagrisdrottningen” som 1859 fick officiellt tillstånd idka bagerihantering i den småländska sommaridyllen Gränna. Det blev alltså inte enbart polkagrisar, utan även ett och annat bröd- och bullbak. En annan entreprenör av dignitet, som även nått internationell berömmelse och framgång, är Ingvar Kamprad som i mitten av 1940-talets Sverige grundade möbeljätten IKEA.

Småland och smålänningar
Gå till toppen
zakra