Att bo och leva i Växjö

Växjö är inte bara utsedd till Europas grönaste stad, det är dessutom en högst kulturell och mångfacetterad stad. I Växjö blandas internationella, nationella och regionala musik- och idrottsevenemang, konferenser, festivaler, utställningar med mera.

En stad för alla

Växjö är verkligen en stad för alla åldrar, nationaliteter, intressen och plånböcker. Här finns stora arenor som kan ta emot tusentals åskådare och idrottslag inom sporter som innebandy, ishockey, fotboll och friidrott. I de centrala delarna av Växjö arrangeras årligen festivaler och konserter som lockar alla sinnen och människor i alla åldrar.

Växjö brukar kallas för “Europas grönaste stad”, och här handlar det mångt och mycket om hållbarhet och innovation. I Växjö pågår ett ständigt arbete i syfte att utveckla staden och dess områden till att vara öppna, trivsamma och spännande för alla som bor i Växjö, men också för alla som studerar, jobbpendlar och/eller besöker staden och dess närliggande områden.

Kontrasternas stad

Växjö kallas inte bara för Europas grönaste stad, utan refereras också till som kontrasternas och mångfaldens stad. Man kan tänka sig att det är blandningen mellan storstadspuls, shopping, nöjesliv, kullerstensgator, röda stugor och närheten till vatten och natur som gör att många tycker att det är just kontrasterna som definierar denna stad.

Staden ligger i hjärtat av natursköna Småland, mitt i Sveriges rike. Här finns detaljer man inte hittar någon annastans, som kaffe latte smaksatt med lingon och restaurangmenyer bestående av äng, sjö och skog. På Stortorget förs arvet vidare genom historiska byggnader som Residenset och Stadshotellet, samt genom de traditionsenliga torgdagarna som varje onsdag och lördag erbjuder torghandel i form av frukt och grönt, fisk och skaldjur, blommor och allt annat som hör torghandeln till.

De årligen återkommande Karl-Oskardagarna är vida kända, och på somrarna går Växjöborna man ur huse för att sjunga allsång i Linnéparken i centrala Växjö. Storgatan erbjuder en av landets längsta gågator, med ett rikt shoppingutbud och flertalet tvärgator med små, unika butiker, restauranger, caféer och andra härliga krypin. Butikerna i centrala Växjö håller öppet alla veckans dagar och på lördagar och söndagar är det ofta något roligt på gång för de minsta.

Grand Samarkand

Shoppinggallerian Grand Samarkand har enligt en nyligen publicerad undersökning (2019) blivit utsedd till en av Sveriges bästa handelsplatser, med en hedrande femteplats. Här finns gott om parkeringsplatser och tillgång till all tänkbar service som butikskedjor, mindre nischade butiker, caféer, restauranger, familje- och lekrum med mera.

Gallerian med sitt speciella vågformade tak och moderna materialval skapar en unik och trivsam atmosfär som uppskattas av såväl Växjöborna som besökare. Det faktum att parkeringen är gratis alla dagar i veckan, samt att alla tänkbara bekvämligheter, varor och tjänster finns samlade under ett och samma tak, gör att detta shoppingcenter är välbesökt året runt.

Att bo och leva i Växjö
Gå till toppen
zakra